Dzisiejsza propozycja to lekkie i pożywne danie z zapiekanym awokado, które dostarczy Wam dużo energii.
Świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub mała przekąska w ciągu dnia.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas zapiekania: ok. 10 – 15 min. (aż zetnie się jajko)
Składniki na 1 porcję:
- 1-2 jaja,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 1/2 pomidora,
- kilka gałązek świeżej kolendry,
- sól,pieprz,
- chili do smaku,
- ząbek czosnku,
- ćwiartka limonki.
Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki (najlepiej wydobyć łyżką, podważając miąższ zaraz przy skórce), a następnie pokroić w kosteczkę ok. 1/2 cm. Tak przygotowane awokado skropić sokiem z limonki.
Pokroić pomidora oraz połączyć z posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego (może być też forma na muffinkę) układać warstwowo na przemian pomidory i awokado, na górę wypić jajo. Doprawić do smaku.
Całość zapiec w temp. około 200 stopni.
Udekorować świeżą kolendrą. Podawać z grzanką pełnoziarnistego chleba posmarowaną roztartym czosnkiem.
Smacznego!