Dzisiejsza propozycja to lekkie i pożywne danie z zapiekanym awokado, które dostarczy Wam dużo energii.
Świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub mała przekąska w ciągu dnia.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas zapiekania: ok. 10 – 15 min. (aż zetnie się jajko) 

Składniki na 1 porcję:

  • 1-2 jaja,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1/2 pomidora,
  • kilka gałązek świeżej kolendry,
  • sól,pieprz,
  • chili do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • ćwiartka limonki.

Przygotowanie:

Awokado obrać ze skórki (najlepiej wydobyć łyżką, podważając miąższ zaraz przy skórce), a następnie pokroić w kosteczkę ok. 1/2 cm. Tak przygotowane awokado skropić sokiem z limonki.

Pokroić pomidora oraz połączyć z posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego (może być też forma na muffinkę) układać warstwowo na przemian pomidory i awokado, na górę wypić jajo. Doprawić do smaku.
Całość zapiec w temp. około 200 stopni.

Udekorować świeżą kolendrą. Podawać z grzanką pełnoziarnistego chleba posmarowaną roztartym czosnkiem.

 

Smacznego!