Brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
Moja keksówka ma 25cm długości i 7cm wysokości, i podane składniki
• 2 puszki fasoli czerwonej, odsączonej na sitku i baaardzo dobrze wypłukanej i odsączonej
• 2 dojrzałe banany
• 4 jajka
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki stewi, erytrolu, ksylitolu(ja dałam cukru brązowego, biorąc pod uwagę, że z keksówki mamy ponad 20 kawałków, to na osobę jest to porcja minimalna 😉
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia, możecie dodać szczyptę chilli lub soli himalajskiej aby nieco podkręcić smak
Polewa:
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 3 wody
• 3 łyżka naturalnego kakao
• 2 łyżki naturalnego miodu (u mnie był lawednowy, pięknie podkręcił smak)
Przygotowanie jest banalnie proste-wszystkie składniki ciasta blendujemy na gładką masę (napradę gładką-to ważne).
Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na 180stC ok 40min (do suchego patyczka)
Jak ciasto wystygnie, wyjmujemy z formy. Najlepiej odwrócić je do góry nogami, bo od dołu prawdopodobnie będzie miało ładniejszą, gładszą powierzchnię.
Polewę warto zrobić w rondelku, aby rozpuścić olej kokosowy, natomiast przed wylaniem na ciasto trzeba ja ostudzić i poczekać, aby stężała mniej więcej do konsystencji budyniu, wtedy ładnie zostanie na powierzchni i nie spłynie po bokach.