Niedoceniane liście rzodkiewki, które najczęściej lądują w koszu.

Zobaczcie, co pysznego można z nich wyczarować J

 

Składniki (na słoiczek ok 200 ml):

  • listki z 1 pęczka rzodkiewki (mogą być z łodyżkami)
  • 25 g łuskanego słonecznika (mogą być orzechy włosie
  • 25 g startego parmezanu lub naszego polskiego, twardego sera np. Dziurgas
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno (dobry, bo Polski, nasza oliwa północy, ale możecie użyć tradycyjnie oliwę z oliwek)
  • przyprawy: sól morska, sok z cytryny, malutki ząbek czosnku
  • liście mięty (opcjonalnie, dają wyjątkowy smak pesto)

Liście rzodkiewki dokładnie opłucz i osusz.

Ziarna słonecznika/orzechów lekko podpraż na suchej patelni.

Do  blendera włóż osuszone liście, ostudzony słonecznik lub orzechy, drobno utarty ser i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozdrobnij, następnie miksuj, dolewając tyle oleju, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Dopraw od smaku solą i sokiem z cytryny.

 

Rewelacyjnie smakuje jako dip np. do surowych warzyw, koniecznie w zestawie musi się znaleźć rzodkiewka J

Możecie też go przechowywać w lodówce (dobrze, aby od góry było przykryte cieniutką warstwą oleju, aby nie wyschło i nie zapleśniało) i używać jako smarowidło do kanapek, czy do pełnoziarnistego makaronu jako szybki lunch czy sałatka (np. z suszonymi pomidorami i kurczakiem)