Pamiętacie-Zawsze Zgrabne jedzą ciasta-z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia 🙂

Dziś mam dla Was przepis na FIT Murzynka-de facto używając poniższych rekomendacji, możecie 'odchudzić’ każde ciasto i sprawić, aby zamiast bombą kaloryczną, było zdrową i zbilansowaną przekąską.

Oczywiście mogłabym się pokusić o przepis z fasoli czy batatów (pewnie, czemu nie, pytanie tylko komu by przypadł do gustu-nie dajmy się zwariować, zacznijmy od małych zmian, które robią ogromną różnicę)

To, co zwykle gubi nas najbardziej i jest przyczyną nadmiernych kg-to spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych (w tym cukru dodanego-czyli sacharozy) oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zatem aby zrobić FIT ciasto wystarczy zamienić cukier, na FIT słodzidło i obniżyć zawartość tłuszczu-najlepiej pochodzenia roślinnego.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

Czas przygotowania ok 15 min/czas pieczenia ok 40min

Przepis na klasycznego murzynka, pewnie większość z nas zna

2 szklanki mąki-zamieniamy np na orkiszową

1/2 szklanki cukru-zamieniamy np na ksylitol, tylko warto go wcześniej zmielić do konsystencji cukru pudru, bo ciężko się uciera, lub zamieniamy (polecam osobiście) na namoczone wcześniej daktyle i zblendowane (1 paczka 100g powinna wystarczyć-zależy jak słodkie ciasto lubicie-ja nie bardzo)

kostka margaryny KASI (przepis oryginalny)-można zamienić na masło, które wg ostatnich badań naukowych ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, więc jest jak najbardziej rekomendowane do spożycia, dla tych co wolą tłuszcze roślinne-polecam 200g oleju kokosowego

1/2 szklanki mleka (możesz dodać organiczne, jeśli wolisz)

4 jajka

4 łyżki kakao

1łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE

Włożyć do rondelka wybrany rodzaj tłuszczu i słodzidła (ksylitol-jeśli wybierasz daktyle, dołożymy je na pożniejszym etapie)- rozpuścić, dodać mleko, 4 kopiaste łyżki kakao-wymieszać na gładką i błyszczącą konsystencję.

Odstawić do wystudzenia

Składniki suche wymieszać razem

Żółtka oddzielić od białek-żółtka dodać do wystudzonej masy kakaowej, następnie połączyć ze zmiksowanymi daktylami (jeśli nimi postanowiłaś słodzić), dodaj do suchych składników, dobrze wymieszaj

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. To już prawie koniec 🙂

Teraz przełóż ciasto do foremki i do piekarnika-zacznij od 140% i powoli zwiększaj temperaturę (lepiej dłużej piec w niższej, niż zbyt wysokiej, bo ciasto popęka)

Powinno wystarczyć ok 40min (sprawdzaj patyczkiem-ciasto nie powinno się do niego przyklejać)

 

POLEWA

Klasyczna polewa to

  • 20g masła
  • opakowanie cukru waniliowego (brązowy z prawdziwą wanilią)
  • 4 łyżki kakao