Co powiecie na przepis na korzenne ciasto marchewkowo – ananasowe? Robi się je szybciutko – jedyne na co trzeba poświęcić więcej czasu to starcie marchewki 🙂 i znika w mgnieniu oka z talerza! Dzięki marchewce i ananasowi ciasto ma naturalną słodkość i nie trzeba go dużo dosładzać. Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Składniki:

Na ciasto:

  • starta marchew- 1 i 1/2 szklanki
  • puszka krojonego ananasa – 1/2 puszki
  • mąka pełnoziarnista – 250g
  • jajo – 2 szt
  • proszek do pieczenia – 1 i 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • ksylitol – 1/2 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • orzechy (do posypania) – garść (u mnie orzechy laskowe, ale sprawdzą się też włoskie/macadamia)

Na polewę:

  • serek śmietankowy (np. mój ulubiony)
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • ksylitol – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka

Ciasto:

Ścieramy marchew na średnich oczkach. Jajka ubijamy razem z ksylitolem. Do ubitych jaj dodajemy olej kokosowy i mleko i znowu lekko ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dodajemy suche produkty do masy jajecznej i miksujemy. Następnie do masy dodajemy odciśniętą marchew i ananasa i delikatnie mieszamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka 🙂

Krem:

Serek miksujemy razem z jogurtem miodem i ksylitolem.