Niedoceniane liście rzodkiewki, które najczęściej lądują w koszu.
Zobaczcie, co pysznego można z nich wyczarować J
Składniki (na słoiczek ok 200 ml):
- listki z 1 pęczka rzodkiewki (mogą być z łodyżkami)
- 25 g łuskanego słonecznika (mogą być orzechy włosie
- 25 g startego parmezanu lub naszego polskiego, twardego sera np. Dziurgas
- olej rzepakowy tłoczony na zimno (dobry, bo Polski, nasza oliwa północy, ale możecie użyć tradycyjnie oliwę z oliwek)
- przyprawy: sól morska, sok z cytryny, malutki ząbek czosnku
- liście mięty (opcjonalnie, dają wyjątkowy smak pesto)
Liście rzodkiewki dokładnie opłucz i osusz.
Ziarna słonecznika/orzechów lekko podpraż na suchej patelni.
Do blendera włóż osuszone liście, ostudzony słonecznik lub orzechy, drobno utarty ser i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozdrobnij, następnie miksuj, dolewając tyle oleju, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Dopraw od smaku solą i sokiem z cytryny.
Rewelacyjnie smakuje jako dip np. do surowych warzyw, koniecznie w zestawie musi się znaleźć rzodkiewka J
Możecie też go przechowywać w lodówce (dobrze, aby od góry było przykryte cieniutką warstwą oleju, aby nie wyschło i nie zapleśniało) i używać jako smarowidło do kanapek, czy do pełnoziarnistego makaronu jako szybki lunch czy sałatka (np. z suszonymi pomidorami i kurczakiem)