Prawdopodobnie czytając ten przepis, pomyślicie, że jest bardzo kaloryczny, a przecież miało być dietetycznie.

Ale kto powiedział, że zdrowo – to znaczy nieciekawie i jałowo?
Pokażę Wam pewne tricki, abyście mogli oswoić na pierwszy rzut oka zakazane dania.

Tym, co sprawia, że nasze danie zachowuje wszelkie walory i właściwości jest LEN, który zastąpił jajko w makaronie Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego jest takim ważnym składnikiem – umów się ze mną na spotkanie 🙂

 

Czas przygotowania: 15 min

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron wstążki firmy AS Babuni – z lnem 4 gniazda,
  • pół cukinii,
  • garść świeżego szpinaku,
  • ser gorgonzola ok 50 g,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka orzeszków pinii (opcjonalnie),
  • sól, pieprz,
  • tarty parmezan ok. 1 łyżki,
  • 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dołożyć cukinie pokrojoną w półksiężyce lub drobniej.
Dodać wcześniej zblanszowany (wystarczy przelać wrzątkiem na sitku) i odciśnięty szpinak.
Podusić całość ok. 2 – 3 min.
Dodać pokruszoną gorgonzolę i mieszać na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia sera.

W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Odcedzić, zostawiając odrobinę wody z gotowania makaronu, do podlania sosu.
Makaron połączyć z warzywami z patelni, podlać odrobiną wody, tak aby sos dobrze połączył się z makaronem i miał aksamitną konsystencję.

Na osobnej patelni (suchej) uprażyć orzeszki pinii i dodać do makaronu.
Na sam koniec danie oprószyć parmezanem i świeżym pieprzem.

 

Smacznego!
Obejrzyj film: