Dzisiejsza propozycja na sałatkę tabuleh z dzikim ryżem oraz łupanym grochem, to pożywna i zdrowa przekąska, która zaspokoi Twój głód.
Czas przygotowania: ok. 25 min.
Składniki:
- Mix kasz bulgur i dzikiego ryżu (można kupić gotową mieszankę firmy Monini rice&more – ziarna starożytne) zrobić samemu łącząc 60 g ryżu brązowego, 15 g kaszy z łubinu, 15 g kaszy z zielonego groszku, 10 g soja,
- ok. 100 g sera pleśniowego (lub tyle ile lubisz),
- 1 ogórek,
- 1 pomidor,
- papryka – kolorowa,
- ¼ cebuli,
- posiekana natka pietruszki,
- siekana mięta,
- sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną mieszankę ryżu z łupanym grochem (na szklance ryżu mniej więcej po 2 łyżki tłuczonego grochu – najlepiej gotować w bulionie warzywnym ok. 20 min). Wystudzamy mieszankę, a następnie łączymy z siekanymi warzywami, czyli z pomidorem bez nasion, ogórkiem, posiekaną pietruszką, miętą, kolorową papryką, ok. 2 – 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Całość mieszamy oraz dokładamy kawałki pleśniowego sera. Na górę można dodać nieco pieczonych warzyw (jeśli np tego dnia robisz moją zupę-krem na pierwsze danie, a na drugie np. tę sałatkę), oraz grubo mielony pieprz.
Smacznego!