W tym przepisie znajdziecie sposób na szybką, pożywną zupę krem z pieczonych warzyw, która jest doskonałym pierwszym daniem, podwieczorkiem lub lekką kolacją. Bardzo polecam tę formę posiłku!

 

Czas przygotowania: (bez pieczenia warzyw – 10 min) z pieczeniem warzyw ok. 30 – 40 min.

Składniki na 4 porcje:

  • papryki kolorowe (po 1 sztuce, lub ile masz-czyszczenie lodówki)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 1 ziemniak

Przyprawy: oregano, kozieradka, sól, pieprz, ostra papryka, biały i czarny sezam.

Przygotowanie:

Warzywa czyli: papryki kolorowe, bakłażan, cukinia – kroimy oraz rozkładamy na blachę. Następnie skrapiamy olejem oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wstawiamy do pieca na 30 – 40 min do temp. 200 C (najlepiej termoobieg z górnym grillem, skórka może nieco sczernieć).
W międzyczasie na patelni blanszujemy starte na tarce: marchew, pietruszkę, kawałek selera, cebulę, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Podlewamy wodą tylko, aby pokryć warzywa.
Doprawiamy szczyptą oregano, kozieradki, soli i pieprzu oraz ostrej papryki.
Dusimy do miękkości, dokładamy upieczone w piekarniku warzywa (część zostawiamy do sałatki) i miksujemy
(jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy przegotowanej wody)
Posypujemy uprażonym białym i czarnym sezamem.

 

Smacznego!
Obejrzyj film: