Przygotowałam dla Was propozycję lunchu z makaronem zapiekanym ze szpinakiem i pieczonym łososiem.
Jest to bardzo proste i szybkie danie, które przygotujesz już w ok. 15 minut!
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: około 10-15 min w temp 200
Składniki na 1 porcję :
- garść makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
- 2 – 3 cm kawałek łososia
- pół pomidora
- 2 suszone pomidory
- garść świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
SOS do zapiekania:
- 1 jajko
- tarty parmezan
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki mleka
- sól, pieprz, gałka
- odrobina oliwy i soku z cytryny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.
Łososia należy umyć oraz osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Skropić rybę sokiem z cytryny (opcjonalnie) i odrobiną oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Następnie włożyć do piekarnika na blasze na kilka minut.
W tym samym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente – lekko twardy).
Pokroić pomidora w drobną kostkę, posiekać czosnek.
Upieczonego łososia porwać w drobne kawałeczki (bez skóry), a następnie wymieszać w miseczce wszystkie główne składniki wraz z makaronem.
Przygotowanie sosu:
Do naczynia dodaj mleko, jogurt naturalny i jajko. Wszystkie składniki sosu należy mieszać aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku przyprawami.
Naczynie do zapiekania (np. większa forma do muffinek) wysmarować odrobiną tłuszczu, przełożyć makaron z warzywami i łososiem.
Następnie zalać składniki uprzednio przygotowanym sosem, a na sam koniec posypać z wierzchu parmezanem.
Wstawić formę do piekarnika. Piec do momentu, aż sos się zetnie, a parmezan pięknie zarumieni w kilku miejscach.
Smacznego!
Obejrzyj film: