Czy zastanawialiście się kiedyś jakie danie można przygotować na bazie kaszy gryczanej? Nie potrzeba kalorycznego sosu, aby potrawa nabrała smaku. Poniższy przepis zajmie Wam trochę więcej czasu, natomiast zapewniam – smakuje wyśmienicie, posiłek jest zdrowy, a do tego bardzo kolorowy!
Czas przygotowania: 5 minut (jeśli mamy wcześniej ugotowaną kasze i upieczone buraki) lub 30 minut*
*(pieczenie buraków ok. 30 min, buraki skropić oliwą, zwinąć w folię aluminiową i na 30 min do piekarnika na 180 stopni, w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną ok. 15 minut)
Składniki na 2 porcje:
- 2 buraki upieczone lub ugotowane,
- 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
- opakowanie twarożku koziego,
- 2 – 3 łyżki kiełków na patelnię,
- 1 – 2 łyżki pestek słonecznika,
- pęczek szczypiorku,
- oliwa 1 – 2 łyżki,
- sól, pieprz,
- płatki chili,
- odrobina tłuszczu do smażenia kiełków.
Przygotowanie:
Na patelni z łyżka oleju kokosowego podsmażyć do zrumienienia kiełki. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać w misce z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodać posiekany szczypiorek, pestki słonecznika i kiełki, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec wyłożyć np za pomocą dwóch łyżek twarożek kozi i gotowe!
Smacznego!