Składniki na 1 porcję:

100g naturalnego tofu

garść pieczarek (najlepiej same kapelusze)

1/2 cebuli

pół pęczka szczypiorku

sól/pieprz

olej kokosowy

dodatki-pomidorki koktajlowe i zielone szparagi po 4 szt.,

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy ze skórki, podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego.

Tofu rozgniatamy widelcem, wrzucamy na patelnię, mieszamy i smażymy kilka min na małym ogniu, przyprawiamy (najlepiej solą Kala Namak- nadaje potrawom ‚jajeczny’ posmak 🙂

Pomidorki i szparagi myjemy i osuszamy. Szparagi wrzucamy na patelnię teflonową na kilka minut i podsmażamy, aby delikatnie zmiękły, ale pozostały nadal chrupiące. Dodajemy pomidorki-zostawiamy ze szparagami na kilka min na patelni pod przykryciem

Serwujemy z tofucznicą, najlepiej suto posypana szczypiorkiem, z kromką ciemnego chleba.

 

Smacznego!