Składniki na 1 porcję:
100g naturalnego tofu
garść pieczarek (najlepiej same kapelusze)
1/2 cebuli
pół pęczka szczypiorku
sól/pieprz
olej kokosowy
dodatki-pomidorki koktajlowe i zielone szparagi po 4 szt.,
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy ze skórki, podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego.
Tofu rozgniatamy widelcem, wrzucamy na patelnię, mieszamy i smażymy kilka min na małym ogniu, przyprawiamy (najlepiej solą Kala Namak- nadaje potrawom ‚jajeczny’ posmak 🙂
Pomidorki i szparagi myjemy i osuszamy. Szparagi wrzucamy na patelnię teflonową na kilka minut i podsmażamy, aby delikatnie zmiękły, ale pozostały nadal chrupiące. Dodajemy pomidorki-zostawiamy ze szparagami na kilka min na patelni pod przykryciem
Serwujemy z tofucznicą, najlepiej suto posypana szczypiorkiem, z kromką ciemnego chleba.
Smacznego!