Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatkę, którą możecie jeść osobno lub śmiało traktować jako przekąskę. Świetnie sprawdza się jako dodatek np. do omleta z wędzonym twarogiem, pieczonych batatów czy combra jagnięcego. W zależności od podania – jeśli solo, to 1 porcja, jeśli jako dodatek, np. do pieczonych batatów – nawet 4 porcje.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
- pudełeczko pomidorów koktajlowych,
- 2 czerwone cebule,
- pęczek świeżej mięty,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki najlepiej przekroić na połówki. Cebulę pokroić w drobne piórka, nastepnie posiekać natkę pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sałatkę doprawić solą pieprzem oraz odrobiną octu balsamicznego. Wymieszać aby smaki się połączyły.
Odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Smacznego!