Propozycja na śniadanie, ale też słodki podwieczorek dla każdego! Czas przygotowania ekspresowy, czyli tyle, ile potrzebuje kasza, aby się ugotować, a nawet rozgotować:-)
Czas przygotowania: ok. 10 min.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka napoju kokosowego (tj. mleka w kartonie, nie w puszcze),
- ulubiony owoc (u mnie w tym przypadku mandarynka),
- łyżka wiórek kokosowych,
- kilka jagód goji,
- łyżka nasion chia (namocz je wcześniej w niewielkiej ilości wody gorącej, tak aby przykryła je woda),
- orzechy (np. nerkowca lub pekan).
Przygotowanie:
Kaszę przelej wrzątkiem lub upraż (aby wytrącić goryczkę). Ugotuj do miękkości w mleku kokosowym, następnie zmiksuj na gładką masę.
Przełóż do salaterki, udekoruj owocami, wiórkami kokosowymi, jagodami goji i nasionami chia.
Smacznego!