Przygotowałam dla Was przepis, gdzie w wersji bez łososia, z dodanym serem pleśniowym wykorzystałam do przygotowania szybkiej przekąski. Tym razem danie bardziej na „bogato”, czyli w wersji obiadowej!

Czas przygotowania: 15 – 20 min.

Składniki na sałatkę:

  • Mix kasz bulgur i ryżu (gotowa mieszana z firmy Monini rice&more ziarna starożytne) lub 60 g ryżu brązowego, 15 g kaszy z łubinu, 15 g kaszy z zielonego groszku, 10 g soja,
  • 1 ogórek,
  • 1 pomidor,
  • ¼ cebuli
  • posiekana natka pietruszki,
  • siekana mięta,
  • sok wycisniety z ½ cytryny,
  • oliwa,
  • sol, pieprz.

Reszta składników (porcja to ok 130-150g/osobę): 

  •  filet z łososia

Przygotowanie: 

Filet umyj, osusz, najlepiej ręcznikiem papierowym. Odetnij skórę i wyjmij ości. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, a na sam koniec skrop sokiem z cytryny.

Przygotowując sałatkę tabouleh najpierw ugotuj kaszę. Wrzuć do gorącej wody w proporcji 1 porcja kaszy na 2,5 litra wody. Ostudź ugotowaną kaszę.
Posiekaj wszystkie warzywa w drobna kosteczkę, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.

Wymieszaj z przestudzoną kaszę i odstaw do lodówki.

Filety z łososia usmaż na patelni grillowej lub w piekarniku (nie za długo, aby ryby nie wysuszyć , zalecany czas pieczenia to około 5-7 minut).

Podawaj z sałatką z kaszy.

 

Smacznego!
Obejrzyj film: