Przygotowałam dla Was przepis, gdzie w wersji bez łososia, z dodanym serem pleśniowym wykorzystałam do przygotowania szybkiej przekąski. Tym razem danie bardziej na „bogato”, czyli w wersji obiadowej!
Czas przygotowania: 15 – 20 min.
Składniki na sałatkę:
- Mix kasz bulgur i ryżu (gotowa mieszana z firmy Monini rice&more ziarna starożytne) lub 60 g ryżu brązowego, 15 g kaszy z łubinu, 15 g kaszy z zielonego groszku, 10 g soja,
- 1 ogórek,
- 1 pomidor,
- ¼ cebuli
- posiekana natka pietruszki,
- siekana mięta,
- sok wycisniety z ½ cytryny,
- oliwa,
- sol, pieprz.
Reszta składników (porcja to ok 130-150g/osobę):
- filet z łososia
Przygotowanie:
Filet umyj, osusz, najlepiej ręcznikiem papierowym. Odetnij skórę i wyjmij ości. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, a na sam koniec skrop sokiem z cytryny.
Przygotowując sałatkę tabouleh najpierw ugotuj kaszę. Wrzuć do gorącej wody w proporcji 1 porcja kaszy na 2,5 litra wody. Ostudź ugotowaną kaszę.
Posiekaj wszystkie warzywa w drobna kosteczkę, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.
Wymieszaj z przestudzoną kaszę i odstaw do lodówki.
Filety z łososia usmaż na patelni grillowej lub w piekarniku (nie za długo, aby ryby nie wysuszyć , zalecany czas pieczenia to około 5-7 minut).
Podawaj z sałatką z kaszy.
Smacznego!
Obejrzyj film: