Przygotowałam dla Was przepis na prosty i szybki omlet ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i wędzonym twarogiem. Wystarczy kilka składników, a w łatwy sposób przygotujesz pyszne śniadanie!
Czas przygotowania: 10 – 15 min.
Składniki na 1 porcję:
- 3 jaja,
- garść szpinaku,
- wędzony twaróg (2-3 plastry),
- kilka pomidorków koktajlowych,
- ząbek czosnku,
- olej kokosowy.
Przygotowanie:
Zwykle rano nie dysponujemy zbyt wielką ilością czasu, dlatego nie blanszujemy szpinaku, gotując go jedynie kilka minut w osolonej wodzie. Następnie wykładamy go na sitko i przelewamy wodą z czajnika. Należy dobrze odsączyć szpinak z nadmiaru wody.
Na patelni na odrobinie oleju kokosowego smażymy pokrojony w kosteczkę czosnek. Dodajemy na kilka chwil wcześniej sparzony szpinak. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, i rozrabiamy je z odrobiną wody.
Energicznie mieszamy składniki widelcem lub trzepaczką, w celu napowietrzenia masy.
Wylewamy całość na patelnie, na której dochodzi szpinak. Na górę kruszymy twaróg.
Przykrywamy pokrywką i na średnim ogniu zostawiamy na 5 – 7 minut, do momentu, aż jaja się zetną.
Można podawać z sałatką z pomidorów, albo miksem sałat z sosem vinegrette lub soute.
Smacznego!