Moja dzisiejsza propozycja szybkiego i efektownego śniadania. Wersja zarówno dla najmłodszych, ale też świetny posiłek przedtreningowy.
Czas przygotowania: ok. 10 min.
Składniki (porcja na 1 lub 2 osoby):
- 3 – 4 jaja,
- 3 – 4 łyżki płatków owsianych (lub ulubionej mieszanki płatków, orzechów, wiórków, etc.),
- masło klarowane lub olej kokosowy,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego ksylitolu (może być odrobina cukru pudru),
- owoce sezonowe.
Jaja wybić ze skorupek, rozbełtać z odrobiną wody, wtedy lepiej się rozprowadzają. Jeśli masz więcej czasu i chcesz, aby omlet był bardziej puszysty, ubij białka osobno z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie połącz z żółtkami. Wylej masę na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu, np. masła klarowanego. Całość posyp równomiernie płatkami i przykryj pokrywką, wtedy omlet ładnie urośnie. Piec na średnim ogniu, uważnie doglądając czy aby omlet się nie przypalił od dołu, ani zbytnio nie przesuszył.
Przełóż na talerz, udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!