Co potrzebujemy na 2 porcje:
600ml kefiru lub jogurtu naturalnego
2 ogórki zielone
1 garść świeżego szpinaku
ząbek czosnku
sól/pieprz (duuużo pieprzu)
koperek, lub/i mięta
ugotowane jajo na twardo
Do blendera wrzucić liście szpinaku i czosnek (i miętę, jeśli lubisz jej odświeżający smak), dolać 1/3 kefiru, zblendować, tak, aby ze szpinaku zostały drobniutkie kawałeczki, a czosnek się rozgniótł (jeśli Wasz blender nie ma takiej mocy, lepiej czosnek wycisnąć wygniatarką do tego przeznaczoną)
Dolać resztę kefiru, sól pieprz do smaku. Ogórki umyte, razem ze skórką zetrzeć na tarce na średnich oczkach, dodać do kefiru ze szpinakiem.
Podawać z połówką jaja na twardo i posiekanym koperkiem 🙂