Przedstawiam Wam przepis na „łagodne” bataty. Dlaczego łagodne? Ponieważ kwercetyna, którą zwierają słodkie ziemniaki, ma działanie przeciwzapalne, łagodzi alergie, a nawet objawy astmy.

Czas przygotowania: około 30 min. 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 bataty, pokrojone w kawałki (można obrać ze skórki, wtedy szybciej się upieką),
  • 100 g wędzonego twarogu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 400 g cieciorki z puszki odsączonej z zalewy,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • sok i tarta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego (można pominąć),
  • 1 pęczek dymki

Przygotowanie:

Słodkie ziemniaki wymieszaj z cieciorką (możesz część posiekać, a część wrzucić w całości), dodaj pociętą w duże kawałki (około 5 cm) dymkę. Dopraw gałką muszkatołową, kminem, chilli, solą i pieprzem, wędzoną papryką. Całość polej olejem rzepakowym. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.

Wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu dodaj sok z wyciśniętej cytryny, oliwę, ocet i skórkę z cytryny.

Podawaj z pokruszonym, wędzonym twarogiem i sałatką z pomidorów.

 

Smacznego!