Przedstawiam Wam przepis na „łagodne” bataty. Dlaczego łagodne? Ponieważ kwercetyna, którą zwierają słodkie ziemniaki, ma działanie przeciwzapalne, łagodzi alergie, a nawet objawy astmy.
Czas przygotowania: około 30 min.
Składniki na 4 porcje:
- 3 bataty, pokrojone w kawałki (można obrać ze skórki, wtedy szybciej się upieką),
- 100 g wędzonego twarogu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- 400 g cieciorki z puszki odsączonej z zalewy,
- 1/2 pęczka kolendry,
- sok i tarta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 łyżki octu balsamicznego (można pominąć),
- 1 pęczek dymki
Przygotowanie:
Słodkie ziemniaki wymieszaj z cieciorką (możesz część posiekać, a część wrzucić w całości), dodaj pociętą w duże kawałki (około 5 cm) dymkę. Dopraw gałką muszkatołową, kminem, chilli, solą i pieprzem, wędzoną papryką. Całość polej olejem rzepakowym. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.
Wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu dodaj sok z wyciśniętej cytryny, oliwę, ocet i skórkę z cytryny.
Podawaj z pokruszonym, wędzonym twarogiem i sałatką z pomidorów.
Smacznego!