Przygotowałam dla Was świetny przepis na aż 3 dania, gdzie główną bohaterką jest pyszna i zdrowa dynia!
Pierwsze danie to curry z dyni z orzechami nerkowca i krewetkami, następnie curry warzywne, a na koniec zupa dyniowa! Wszystko podczas jednego gotowania!
Składniki:
- 200 g krewetek (ugotowane, bez skorupek, rozmrożone),
- 1/2 dyni piżmowej (może być każda inna jadalna dynia),
- 1 szt. papryki czerwonej,
- 1 szt. cukinii,
- 2 puszki mleka kokosowego (wystarczy na 2 porcje z każdej potrawy),
- imbir 2 cm,
- chilli,
- kolendra,
- kmin rzymski,
- 1 łyżeczka kurkuma
- liście kafiru (ok 5 – 8 szt.),
- świeża kolendra,
- czosnek,
- 1 szt. szalotki
- olej kokosowy
- garść orzechów nerkowca,
- sól, pieprz
Przygotowanie bazy do 3 dań:
w blenderze łączymy obrany czosnek, cebulkę, imbir, papryczkę chili (łyżeczka posiekanej powinna wystarczyć), kurkumę, kmin rzymski i kolendrę (najlepiej wcześniej rozgnieść składniki w moździerzu), łyżka oleju kokosowego.
Taką pastę wrzucamy do rozgrzanego garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.
Jest to baza każdej z zup.
1) curry warzywne:
Do lekko podsmażonej bazy z dyni dokładamy 2 – 3 łyżki orzechów nerkowca. Dolewamy mleko kokosowe (ok 2/3 puszki), dokładamy 4 liście kafiru , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy, a następnie gotujemy około 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię i czerwoną paprykę (po połowie). Całość gotujemy bez przykrycia kolejne 10 min, aby mleko kokosowe mogło się zredukować.
Danie jest gotowe kiedy dynia jest już wystarczająco miękka. Zupę podajemy ze świeżą kolendrą.
2) curry z krewetkami
Do lekko podsmażonej bazy z dyni dokładamy 2 – 3 łyżki orzechów nerkowca. Dolewamy mleko kokosowe (ok 2/3 puszki), dokładamy 4 liście kafiru , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy, a następnie gotujemy około 10 minut.
Następnie odkrywamy garnek i redukujemy mleko przez kolejne 10 min. Na 2 – 3 minuty przed końcem, dokładamy krewetki i gotujemy razem jeszcze chwilkę.
Przed podaniem można doprawić sokiem z limonki.
3) zupa dyniowo-paprykowa
Do lekko podsmażonej bazy z dyni dokładamy pociętą w kostkę paprykę czerwoną. Dolewamy mleko kokosowe (około 2/3 puszki). Do tego rodzaju zupy NIE dodajemy liści kafiru, natomiast możemy złamać smak gałką muszkatołowa, papryką słodką, oregano. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy, a następnie gotujemy około 20 min.
Tak przygotowaną zupę miksujemy na gładką masę, warto chwilę temu poświęcić, żeby zupa miała naprawdę kremową konsystencję.
Zupę można podawać posypaną białym i czarnym sezamem 🙂
Smacznego!
Obejrzyj film: