Składniki na 2 osoby-czas przygotowania 10 min
Co potrzebujemy:
– 2 czerstwe bułeczki (najlepiej pełnoziarniste)
– 1 jajko
– własnej roboty bułka tarta (pół szklanki)
– mleko (szklanka)
– masło klarowane (3-4 łyżki)
– owoce leśne (szklanka)
– miód (2 łyżki)
– ksylitol
– kefir lub płynny jogurt naturalny
Bułeczki kroimy na kromki, zanurzamy na sekundę w mleku, następnie w rozbełtanym jajku z cynamonem i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na teflonowej patelni i odrobiną klarowanego masła.
Na osobnej patelni podgrzewamy owoce leśne z łyżką miodu, chwilkę, aby puściły sok, ale pozostały nadal jędrne. Z pozostałych owoców, lub z samych świeżych malin robimy koktail na kefirze lub jogurcie naturalnym. Jeśli potrzebujesz dosłodzić-polecam ksylitol. Bułeczki podajemy polane sosem owocowym z „koktajlem malinowym” do maczania:)👌