Co powiecie na przepis na korzenne ciasto marchewkowo – ananasowe? Robi się je szybciutko – jedyne na co trzeba poświęcić więcej czasu to starcie marchewki 🙂 i znika w mgnieniu oka z talerza! Dzięki marchewce i ananasowi ciasto ma naturalną słodkość i nie trzeba go dużo dosładzać. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- starta marchew- 1 i 1/2 szklanki
- puszka krojonego ananasa – 1/2 puszki
- mąka pełnoziarnista – 250g
- jajo – 2 szt
- proszek do pieczenia – 1 i 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- cynamon – 2 łyżeczki
- przyprawa do piernika (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- olej kokosowy – 2 łyżki
- ksylitol – 1/2 szklanki
- mleko – 1 szklanka
- orzechy (do posypania) – garść (u mnie orzechy laskowe, ale sprawdzą się też włoskie/macadamia)
Na polewę:
- serek śmietankowy (np. mój ulubiony)
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- ksylitol – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
Ciasto:
Ścieramy marchew na średnich oczkach. Jajka ubijamy razem z ksylitolem. Do ubitych jaj dodajemy olej kokosowy i mleko i znowu lekko ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dodajemy suche produkty do masy jajecznej i miksujemy. Następnie do masy dodajemy odciśniętą marchew i ananasa i delikatnie mieszamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka 🙂
Krem:
Serek miksujemy razem z jogurtem miodem i ksylitolem.