Propozycja na śniadanie, ale też słodki podwieczorek dla każdego! Czas przygotowania ekspresowy, czyli tyle, ile potrzebuje kasza, aby się ugotować, a nawet rozgotować:-)

Czas przygotowania: ok. 10 min. 

Składniki na 1 porcję: 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka napoju kokosowego (tj. mleka w kartonie, nie w puszcze),
  • ulubiony owoc (u mnie w tym przypadku mandarynka),
  • łyżka wiórek kokosowych,
  • kilka jagód goji,
  • łyżka nasion chia (namocz je wcześniej w niewielkiej ilości wody gorącej, tak aby przykryła je woda),
  • orzechy (np. nerkowca lub pekan).

Przygotowanie:

Kaszę przelej wrzątkiem lub upraż (aby wytrącić goryczkę). Ugotuj do miękkości w mleku kokosowym, następnie zmiksuj na gładką masę.

Przełóż do salaterki, udekoruj owocami, wiórkami kokosowymi, jagodami goji i nasionami chia.

 

Smacznego!