Smaki Toskanii – bruschetta z pomidorkami
Na 1 porcje potrzebujesz: około 5 pomidorków koktajlowych (choć komu chciałoby się robić tylko 1 porcję 😉 Możesz przygotować więcej pomidorków i schować do pudełka do lodówki. Wykorzystasz je do makaronu, np. spaghetti alla putanesca, dodając [...]
Smaki Toskanii-konfitura z karmelizowanej cebuli
1 kg czerwonej cebuli, 300 gram cukru, 150 ml czerwonego octu winnego 50 ml octu balsamicznego, 2 liście laurowe, skórka z pomarańczy, 50 g rodzynek, 50 g orzeszków piniowych. Cebule pokrój w piórka, zalej octem [...]
Smaki Toskanii – bruschetta z ricotta, konfiturą z cebuli i anchois
To jest moje odkrycie! Z ogromną przyjemnością dzielę się z Wami tym niecodziennie spotykanym połączeniem smaków. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli dacie znać w komentarzu, jak Wam przypadł ten przepis do gustu 🙂 Na 1 [...]
Placuszki na jogurcie kozim i mące z żołędzi
Dziś mam do zaproponowania dla Was taki oto wynalazek - mąka z żołędzi. Dobra, bo polska. 😉 Mąka żołędziowa była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo [...]
Placuszki z mąki kokosowej z musem malinowym
Pamiętacie, że śniadania zjadane do godziny od wstania przyspieszają metabolizm aż o 30%? Dlatego tak chętnie dzielę się z Wami moimi pomysłami na szybkie, smaczne, zrównoważone śniadania. Poniżej jeden z nich 🙂 Składniki: Placuszki: 2 [...]
Chilli con carne z awokado
Ostatnio chodzi za mną awokado - mogłabym je jeść codziennie i do wszystkiego. Ale, że śnieg za oknem, dziś w wersji z rozgrzewającym i pożywnym chilli. Składniki na 4 porcje: 500 g zmielonej wołowiny (ja [...]