Składniki na 1 porcję
1/2 szklanki puree marchewkowego
5-6 łyżek płatków owsianych
2-3 łyżki płatków migdałowych
szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, gałki muszkatołowej, soli
miód (ja dodałam z kawałkami pomarańczy)
woda (lub mleko, mleko organiczne)
Płatki sypać do garnka i zalać wodą w ilości aby je przykryła z ok 2-3 cm naddatkiem (ok 1/2 szklanki wody lub mleka), dodać szczyptę soli-gotować ok 5 min.
Dodać puree marchewkowe (obrane 1-2 marchewki zetrzeć na tarce, zalać wodą tylko do pokrycia, poddusić pod przykryciem ze szczyptą soli-do miękkości, zmiksować na gładką masę).
Doprawić cynamonem, kardamonem, gałką-podgotować kolejne 5 min.
Na koniec dodać łyżkę miodu (nie gotować, bo mód straci swe wartości odżywcze) i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!