Czym jest nabiał każdy wie i pewnie nie raz słyszał „pij mleko, będziesz wielki” albo „żeby mieć mocne kości, trzeba jeść Danonki”.
Faktem jest, że nabiał zawiera m.in. wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywający również zasadniczą funkcję w przekazywaniu impulsów nerwowych. Co więcej, nabiał ma najbardziej optymalny stosunek wapnia do fosforu, co sprawia, że mikroelementy są lepiej przyswajalne.
Kiedy decydujemy się z naszego codziennego menu wyeliminować mleko i jego pochodne, nie wprowadzając świadomie i odpowiedzialnie jego zamienników, pozbawiamy się cennego źródła białka.
Dzienne zapotrzebowanie białka dla osoby dorosłej to ok. 1000 mg, a dla dziecka 700 mg.
Gdzie znajdziemy jego odpowiednie ilości, które pokrywają dobowe zapotrzebowanie?
1 litr mleka = 8 plastrów żółtego sera = 100 g parmezanu = 33 jajka o gramaturze ok. 60 g = 600 g jarmużu = ok 1 kg białej fasoli
Źródła wapnia, z których możesz zrobić mieszankę superfood i dodawać np. do owsianki, naleśników, deserów, czy jogurtu wege.
Szczególnie bogate w wapń są:
- mak: 1226 mg/ 100 gram
- sezam: 975 mg/ 100 gram
- chia: 631 mg/ 100 gram
- karob: 315 mg /100 g
- migdały: 239 mg/ 100 gram
- figi suszone: 203 mg/100 gram
- amarantus: 188 mg/ 100 gram
- słonecznik: 131 g mg/ 100 gram
Możesz je razem połączyć i zmielić np. w blenderze do mielenia orzechów lub młynku do kawy. Można dodać np. do ciasta naleśnikowego lub do smoothie.
W zależności od rodzaju mieszanki, mając powyższe dane, możesz wyliczyć ile jej potrzebujesz.
Pamiętaj jednak, że najlepszym, najłatwiej przyswajalnym źródłem białka (i stosunkowo niskokalorycznym), objętościowo swobodnym do spożycia, są przetwory mleczne.