Kawa jest jednym z najpopularniejszych napoi na świecie – codziennie większość z nas sięga
po nią, aby dodać sobie energii. Napar z kawy ma niezwykle cenne właściwości, ale jak każdy produkt
w nadmiarze może być trucizną dla naszego organizmu. Ważne są także dodatki – mleko, śmietanka,
cukier. Wszystko zależy od tego ile filiżanek kawy wypijemy oraz z czym ją spożywamy. Zobaczcie zatem, co dobrego w naszym organizmie może zrobić kawa i jak ją pić, by przynosiła nam więcej korzyści niż szkody.

  1. Na pewno picie kawy przed śniadaniem nie jest wskazane, ponieważ hamuje ona odczuwanie
    głodu. A co za tym idzie jest większa szansa na pomijanie pierwszego posiłku w ciągu dnia, co jak
    wiemy spowalnia metabolizm. Za to spożywanie kawy przed treningiem zwiększa siłę mięśni i
    pozwala osiągnąć lepsze wyniki. (Warren G.L., Park N.D., Maresca R.D., McKibans K.I., MillardStafford
    M.L., Effect of caffeine ingestion on muscular strength and endurance: A meta-analysis,
    „Med Sci Sports Exerc.” 42(7), 2010, 1375–1387.)
  2. Zawarte w kawie antyoksydanty, np. kwas fenolowy, chronią nasz organizm przed różnymi
    procesami starzenia się, jak i również przez chorobami nowotworowymi, np. rakiem jelita grubego.
  3. Udowodniono, że kawa może poprawiać wrażliwość naszych tkanek na insulinę a co za tym idzie
    zmniejsza insulinoodporność. (Suliburska J., Kuśnierek J.: Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w
    rozwoju insulinooporności. Forum Zab. Met. 2010; 117–183).
  4. W badaniach nie wykazano związku między podażą średniej ilości kofeiny ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej wykazano, że spożywanie więcej niż 6 filiżanek zmniejsza ryzyko zawału serca, co można tłumaczyć poprzez ochronne działania antyoksydantów zawartych w ziarnach kawy. (Dworzański W., Burdan F., Szumiło M., Jaskólska A., Anielska E. Kawa i kofeina- wrogowie czy sprzymierzeńcy kardiologa? Kardiologia Polska 2011; 69, 2: 173-176.)
  5. Jednak kawa kawie nie równa. Jest wiele metod parzenia kawy, a jej gatunków jeszcze więcej. Najwięcej antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy będzie miała kawa świeżo mielona, najmniej kawa rozpuszczalna, czyli taka poddana procesowi liofilizacji.
  6. Czy kawa wypłukuje magnez i wapń? Owszem, kofeina nasila diurezę i przez to zwiększa
    wydalanie tych pierwiastków z organizmu, ale mało kto wie, że jedna filiżanka espresso zawiera
    nawet 24 mg magnezu. Dodatkowo warto praktykować włoski styl picia kawy, gdzie do każdego
    espresso dodawana jest szklaneczka wody mineralnej. A jeśli pijemy kawę z mlekiem lub napojem
    roślinnym fortyfikowanym w wapń nie musimy się już w ogóle o to martwić, ale szczerze mówiąc w
    badaniach wykazano, że dobowa utrata tych pierwiastków jest tak mała, że nie należy się nią za
    bardzo przejmować przy umiarkowanym spożyciu kawy. (Kynast-Gales S.A., Massey L.K., Effect of
    caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium, J Am Coll Nutr., 1994
    Oct;13(5):467-72)

Kawa zdecydowanie ułatwia koncentrację, przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit, jak i zmniejsza ryzyko zachowania na wiele chorób. Także pijmy kawę, ponieważ jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, byle była bez cukru i śmietanki. 😉